Att tänka på innan kattköpet

Innan kattköpet är det bra att förbereda hemmet för katten. Det finns mycket att tänka på innan katten kommer hem och göra den första tiden i hemmet så rolig och enkel som det bara går.

cat in paper side torn hole isolated
Söt katt kikar ut genom papper

 

Helst bör man skaffa en katt från en seriös och pålitlig uppfödare eller katthem. En liten kattunge är något av det sötaste som finns. Men även kattungen växer upp och kan leva ända tills den blir 20 år. Därför är det viktigt att du tänker igenom beslutet noga innan du skaffar katt.

Klös, aktivering och sovplatser

Katter behöver aktivering i form av muskelaktivering samt att katten få träna sina sinnen. En katt har olika behov den behöver tillgodose som till exempel att klösa på ett klösträd eller klösa utomhus. Ett stort klösträd från golv till tak ger katten möjlighet att klättra och hålla klorna i trim och är en utmärkt lekplats för en busig katt. Har du en altan eller uteplats kan ett klösträd för utomhusbruk vara en bra idé att köpa. Leksaker av olika slag är också bra, det ger katten möjlighet att leka och är oftast väldigt uppskattat. Har man bara en katt blir det ännu viktigare med leksaker och bus för att ge katten utlopp för energi då den inte har en annan katt att leka med. Kattleksaker som aktivitetsspel, godisgömma eller foderlabyrint är bra exempel på leksaker som stimulerar din katt. Glöm inte att det är väldigt enkelt att göra egna kattleksaker. Se till att det inte finns lösa delar som katten kan få i sig. Har varit med om en katt som åt upp hårsnoddar. Katten klarade sig men det kan gå värre.


Skålar och kattmat

Skålar i metall eller keramik är att föredra framför de i plast som lätt får repor där bakterier kan fastna. Varje katt bör ha en egen matskål så det inte uppstår bråk runt maten. Att ha dubbel uppsättning matskålar gör det enkelt att rengöra en skål när det behövs. Flera uppsättningar skålar är extra viktigt om katten får blötmat eftersom matskålen då bör rengöras dagligen. Det är också viktigt att inte ge torrfoder och blötmat i samma skål, torrfodret blir då snabbt dåligt.

Hantera sin katt

När katten är ung är det lättast att vänja den vid olika former av hantering. Att kunna göra detta är viktigt. Låt katten få tid att lära känna er och bli trygg innan ni tränar på detta. Att katten låter sig hanteras är en fördel vid kloklippning,  vid veterinärbesök, borstning eller till exempel bad m.m. Det bästa tillfället att träna katten är när den är trött och avslappnad. Att lugnt sätta sig nära katten, gosa lite och klappa den över hela kroppen. Passa samtidigt på att ta på tassarna, kika i öronen och peta lite på tänderna.

 

 

%d bloggare gillar detta: